Harga Barang: Sabotaj Peniaga Cina Terhadap Kerajaan


ISU kenaikan harga barangan pengguna terutama ikan, kini sudah melangkaui batas harga yang munasabah. Malah, pada satu tahap, ia langsung tidak masuk akal.

Harga ikan kembung berada pada paras antara RM14 hingga RM22 sejak lebih enam bulan lalu.

Harga kembung hanya satu daripada petunjuk asas mengenai betapa komuniti pemborong atau orang tengah dalam pasaran, boleh menentukan kenaikan harga barang sesuka hati.

Malah, sekali pun ke paras angka yang sangat gila!

Persoalan sekarang: Apakah sebenarnya wujud konspirasi politik di sebalik isu kenaikan harga barang?

Apakah ini sabotaj berpanjangan untuk melemahkan populariti kerajaan menjelang pilihanraya?

Kalau benar, apakah ia ada kaitan dengan sentimen politik perkauman?

Apakah pemborong yang kebanyakkan bangsa Cina, kini menggunakan kuasa pasaran mereka untuk menekan harga barangan hingga berlaku kenaikan harga ke paras yang menimbulkan kemarahan rakyat terhadap kerajaan?

Apakah, masalah ini ada kaitan antara lingkaran peranan pemborong Cina dan konspirasi dengan parti politik pembangkang untuk memastikan pengaruh kerajaan dilemahkan secara berpanjangan melalui isu harga barang?

Atau ini balas dendam pemborong terhadap dasar yang pernah diusahakan kerajaan untuk menghapuskan peranan orang tengah?

Apakah peniaga Cina yang menguasai sektor orang tengah dalam kitaran perniagaan domestik, kini bertindak membalas dendam untuk membuktikan mereka menguasai ekosistem ekonomi negara?

Banyak persoalan. Teori ini bukan sangkaan jahat bersifat perkauman. Tetapi aspek sabotaj ini wajar disiasat. Ia sudah berpanjangan terlalu lama dan menjerat ekonomi pengguna dan negara.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengarahkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menubuhkan pasukan khas untuk mengkaji harga barang keperluan pengguna supaya tidak melebihi daripada harga yang sepatutnya.

Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan mendapati harga barangan yang dijual di pasaran sudah melampau kos dan margin keuntungan. Namun, kenaikan harga di pasaran terus berlaku.

“Kos pengeluaran berbanding harga pasaran yang terlalu tinggi ini bukan disebab hanya faktor mengambil untung lebih semata-mata tetapi dikhuatiri ada unsur orang tengah yang mengambil keuntungan lebih daripada yang sepatutnya,” katanya ketika berucap merasmikan Karnival Jualan Mega 2017 di Bulatan Amanjaya, Meru di sini hari ini.

Tuduhan sabotaj orang tengah terhadap kerajaan melalui manipulasi harga barang sukar dibuktikan. Tetapi ia punya asas. Sokongan kaum Cina terhadap kerajaan mulai tipis sejak PRU 12 pada 2008. Pada 2013 semakin ketara.

Sekiranya kombinasi pengundi Cina dan parti pembangkang Cina dan pro Cina mahu menjatuhkan kerajaan, isu harga barang ialah senjata paling ampuh!

Wujud gelombang besar-besaran pengundi Cina menyokong pembangkang dengan undi orang Cina menjurus pada parti Cina atau parti koloborasi bersama orang Cina.

Dalam kes ini, DAP yang totok Cina serta PKR yang pro Cina melalui keahlian, calon PRU dan dasar parti itu sendiri jelas menikmati banyak keuntungan politik melalui undi PRU.

Sekiranya pasukan khas ini mampu mendekati isu ini dengan pendekatan perbeza dalam siasatannya, ia pasti mampu membuktikan perkara ini. Isu ini bukan prasangka, ia rahsia terbuka.

Malah, taikun-taikun Cina turut bergerak secara senyap menjadi penyokong pembangkang melalui sokongan kewangan. Ini pun bukan rahsia. Rantaian Cina untuk Cina ini, sudah menjadi satu gerakan yang kita tahu kebenarannya.

Cuma soalannya, mampukah kita membuktikannya?

Sekiranya pasukan khas siasatan harga barang ini sekadar menyiasat aspek harga barang, kita sudah dapat menjangka jawapannya: Ini manipulasi pemborong.

Cuma kita hendak tahu lebih daripada itu. Apakah manipulasi ini satu jenayah terancang untuk menjatuhkan kerajaan?

Motif sabotaj dan konspirasi politik patut dikaji. Apatah lagi, lingkaran penentu harga barang dikuasai peniaga Cina.

Angka dan fakta menunjukkan kerajaan tidak popular di kalangan pengundi Cina. Malah, realiti politik juga membuktikan, wujud kecenderungan ketara ke arah *kuasa Cina untuk Cina* dalam konteks politik hari ini. - Kedahnews.com

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com