Pelantikan Azlan Selaku MB Perlis Perlu Dihormati - Hishammuddin


Usaha pemecatan Datuk Seri Azlan Man daripada menjadi anggota UMNO adalah tidak wajar selepas beliau dilantik Menteri Besar Perlis 

Naib Presiden UMNO Datuk Seri Hishammuddin Tun Husseinu berkata keputusan pelantikan Azlan sebagai menteri besar haruslah dihormati kerana semestinya Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail telah mengambil pertimbangan yang sebaiknya untuk rakyat di negeri itu.


“Perkara seperti ini tidak boleh berlaku. Setiap daripada pemimpin UMNO harus berjiwa besar dan menampilkan kepimpinan yang terbaik," kata Hishammuddin.


“Dalam keadaan UMNO yang masih dalam proses pemulihan, rakyat sedang memerhati dan menilai setiap tindakan kita. 


Rakyat telah berikan mandat kepada BN untuk memimpin di Perlis dan kepercayaan ini harus dilaksanakan dengan penuh amanah,” katanya dalam catatan di laman sosial Instagram beliau semalam.


Mengenai pemecatan anggota UMNO, Hishammuddin yang menjalankan tugas timbalan presiden parti itu, ​​​​​berkata sebarang keputusan untuk memecat anggota parti perlu dibawa kepada Lembaga Disiplin dan merupakan kuasa Majlis Tertinggi UMNO, dan bukannya Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri.


Pada majlis pelantikan dan angkat sumpah Azlan sebagai menteri besar di Istana Arau semalam, sembilan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) BN tidak hadir pada upacara itu. Hanya tiga wakil rakyat Pakatan Harapan dan dua wakil rakyat PAS yang hadir.


Pada hari sama, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perlis, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim dan sembilan ADUN BN dalam satu sidang media, mencadangkan agar pucuk pimpinan UMNO memecat Azlan sebagai anggota UMNO dengan serta merta.


BN memenangi 10 daripada 15 kerusi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lepas, sekali gus Shahidan mendakwa BN Perlis sebulat suara memilih ADUN Tambun Tulang, Datuk Ismail Kassim sebagai Menteri Besar Perlis yang baharu.


Sementara Utusan melaporkan kesemua ADUN BN yang terus mempersoalkan pelantikan Azlan didesak supaya berundur dan meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat kerana telah ingkar terhadap titah Raja Perlis.


Desakan itu disuarakan oleh Ketua-ketua Cawangan UMNO Bahagian Chuping yang tidak mahu rakyat terus bercelaru dan turut terheret dalam isu tersebut. - Kedahnews.com


No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com