GST Tidak Mungkin Dapat Dihapuskan Dalam 100 Hari - Zeti


Bekas Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz berkata kaedah penghapusan GST akan diumumkan dalam masa 100 hari pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan.

Anggota Majlis Penasihat Ekonomi Kerajaan Pakatan Harapan itu bagaimanapun membayangkan sistem itu mungkin tidak dapat dihapuskan dalam tempoh itu seperti yang dijanjikan.

"Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berulang kali mengatakan kita perlu mengikut undang-undang sedia ada, kita tidak akan menyimpang daripada mana-mana peraturan ini dan proses yang perlu dilalui untuk perubahan seumpama ini.

"Maka apa yang kita akan lakukan dalam 100 hari ini adalah mengumumkan tentang apa yang akan dilakukan, dan ia akan dilakukan mengikut proses (seperti) melalui parlimen dan lain-lain," katanya ketika ditemui pemberita di Bank Negara Malaysia, hari ini.

Beliau berkata majlis penasihat pada masa ini sedang mengkaji kaedah menyeluruh untuk menambah baik kuasa beli rakyat, berbanding pendekatan sedikit demi sedikit.

Beliau menegaskan keputusan untuk memansuhkan GST adalah muktamad dan isu pada masa ini adalah kaedah pelaksanaan, termasuk menurunkan kadarnya kepada 0 peratus.

"Kami akan membuat pengumuman dalam masa 100 hari...orang ramai akan mengetahui apa yang akan dilakukan dan kaedah yang akan digunakan," kata bekas gabenor Bank Negara Malaysia itu lagi.  - TVKini

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com