3,000 Ahli PKR Kedah Desak Wan Azizah Dedah 'Perjanjian Sulit' Dengan DAP


ALOR SETAR - Seramai 3,000 ahli PKR dari kawasan Jerai, Pendang dan Merbok mendesak Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mendedahkan mengenai dakwaan mereka berhubung "perjanjian sulit" dengan pemimpin DAP.

Menurut bekas pemangku Ketua Cabang Jerai, Shahidan Zakaria yang mewakili ahli PKR terlibat pada sidang media khas itu berkata tindakan Dr Wan Azizah itu telah mengorbankan kepentingan parti demi menurut telunjuk sekutunya iaitu DAP.

“Kita meminta Datuk Seri Dr Wan Azizah memperjelaskan tentang perjanjian sulit itu dan dipersetujui dengan (Penasihat DAP) Lim Kit Siang dan DAP.

“Kedua, apakah benar Lim Kit Siang membuat semua keputusan dalam Pakatan dan (Dr) Wan Azizah hanya ‘pak turut’.

“Jika benar, maka parti PKR boleh diibarat seperti tubuh badan manakala kepalanya adalah DAP,” kata Shahidan memetik laporan dari Awani.

Beliau menjelaskan bahawa banyak keputusan yang dibuat oleh Dr Wan Azizah telah menimbulkan pelbagai keraguan dalam kalangan ahli.

Shahidan berkata antara keputusan kepimpinan PKR yang menimbulkan tanda tanya dan bantahan dalam kalangan ahli akar umbi PKR di Kedah adalah membenarkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) bertanding atas tiket PKR dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

“Tindakan membenarkan Tun Dr Mahathir dan Mukhriz guna watikah dan logo PKR merupakan satu pengkhianatan kepada reformasi PKR 1998," kata Shahidan.

Tambahnya lagi, kepimpinan pakatan pembangkang membabitkan DAP, PKR, PPBM dan Parti Amanah Negara (PAN) juga turut bersetuju menggunakan simbol PKR ketika bertanding pada PRU14.

Dr Wan Azizah, katanya, juga telah membelakangkan kepimpinan negeri dan cabang dengan meletakkan calon luar di beberapa kerusi yang sepatutnya diwakili calon tempatan.

Shahidan mendakwa Dr Wan Azizah telah mengetepikan Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali dalam perbincangan dengan kepimpinan DAP.

Jelas Shahidan, beliau turut mempertikaikan kaedah pemilihan calon PKR di Kedah yang membelakangkan pandangan kepimpinan PKR negeri dan di peringkat cabang.

“Dr Wan Azizah hanya menurut kehendak Datuk Johari Abdul sebagai penasihat kepimpinan PKR dalam soal pemilihan calon di Kedah tanpa berunding terlebih dahulu dengan pemimpin negeri dan juga Ketua Cabang,'' ujarnya lagi.

Katanya, ekoran daripada itu beberapa Pusat Daerah Mengundi (PDM) parti itu telah ditutup sebagai membantah keputusan Dr Wan Azizah. - Kedahnews.com

#TolakPakatan #PakatanDAP #HarapanPalsu #TsunamiPHitnah #TolakDAP 

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com