Zahid Mat Arip Mulakan Ops 5011 Fitnah PM


ZAHID Mat Arip (ZMA) mula tunjukkan belang sebagai anjing tambatan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menyerang Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak di Pekan bermula semalam.

Lesennya sebagai calon PKR Parlimen Pekan, dijadikan platform untuk menyebar fitnah terhadap PM dan kerajaan BN.

Ucapan pertama kempen ZMA di Pekan semalam, menfitnah PM, kononnya peneroka Felda sengaja dijerat dengan hutang sebagai taktik untuk membuatkan peneroka terus bergantung dengan kerajaan.

Sah! ZMA ialah pencetus agenda khas seperti yang disebut calon PKR Indera Mahkota, Saifuddin Abdullah.

Saifuddin pada 27 April ketika ditemubual portal FMT menyatakan, “tsunami Melayu” akan berlaku pada 6,7 dan 8 Mei – 72 jam menjelang Pilihan Raya Umum ke-14.

Kini langkah tsunami itu di peringkat peneroka Felda dimulakan ZMA.

ZMA dihantar ke Pekan untuk memastikan tsunami Melayu dicetuskan di kalangan peneroka Felda yang didakwa selama ini menjadi zon deposit undi BN.

ZMA tanpa malu, dalam ucapannya pada 28 April, 9 jam selepas menjadi calon PKR Pekan, turut menyeret Tan Sri Isa Samad dalam menyusun fitnahnya.

ZMA pernah bertugas dengan Isa ketika ketua Bahagian Umno Teluk Kemang itu menjadi pengerusi Felda pada Januari 2011 hingga 2016.

ZMA menfitnah, kononnya, kata Isa, kerajaan sengaja mencetuskan hutang di kalangan peneroka Felda.

ZMA berharap fitnah ini mampu mencetuskan “tsunami peneroka Felda” pada 9 Mei ini.

ZMA menerima tugas khas arahan Mahathir. Dia dihantar masuk ke Felda untuk memulakan “Ops Tsunami Melayu” dengan spesifik memainkan isu-isu Felda.

Tun M pula fokus kepada sentimen “Kasihanilah Atuk” melalui video klip khas kempennya.

Dalam video pendek itu, jelas peranan Mahahthir ialah dengan memenangi hati anak muda. Video sedih itu menggambarkan dirinya sebagai lelaki tua yang memerlukan simpati.

ZMA pula, pada 27 April mengumumkan pada portal Malaysiakini, dia akan menentang PM Najib habis-habisan di Pekan. Ops khasnya menyerang PM dinamakan sebagai 5011.

Manakala Saifudin calon PKR Indera Mahkota, dalam wawancara dengan portal FMT pada 26 April, mengatakan, Ops Tsunami Melayu akan tercetus pada 6,7 dan 8 Mei. Sehari sebelum pengundian PRU14.

ZMA pula tanpa memikirkan nasib Isa, kini sanggup menjadikan bekas bosnya sebagai sebahagian bukti untuk taktiknya memusnahkan Umno dan BN.

Nyata, demi menjayakan Ops 5011, ZMA meletakkan Isa sebagai sumber fakta kepada bahan-bahan ucapan yang digunakan untuk menfitnah PM Najib.

Apa punya jenis manusia bernama ZMA. Bukankah anda sendiri disiasat SPRM kerana terbabit dengan tuduhan rasuah ketika bertugas di Felda?

ZMA antara yang disyaki menyonglap duit Felda. Herannya kini, dia ada hati hendak membela Felda?

Ikuti 10 senario kisah ZMA ini ditahan rasuah oleh SPRM, 9 bulan lalu.

(1) SPRM menahan ZMA pada 1 Ogos 2017.

(2) ZMA disyaki terlibat dalam isu penyelewengan duit Felda dalam pembelian Hotel Merdeka Palace oleh FIC (Felda Investment Corporation Sdn Bhd) di Kuching, Sarawak.

(3) Harga semasa hotel ini hanya RM110 juta. Tetapi FIC (anak syarikat milik Felda) membelinya pada harga RM160 juta. ZMA dikaitkan dengan kes penyelewengan ini.

(4) Margin terlebih bayar RM50 juta menjadi tanda tanya. Kenapa beli mahal. Sapa sapu duit RM50 juta ini?

(5) Empat individu ditahan bersama ZMA.

(6) ZMA ditahan selama tiga hari dan disiasat mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM.

(7) Wujud unsur rasuah dalam pembelian Hotel Merdeka Palace.

(8) Nilai yang dikaitkan dengan ZMA ialah memperolehi imbuhan RM10 juta ringgit.

(9) ZMA ditahan reman selama 2 hari.

(10) Dibebaskan dengan ikat jamin RM5,000 oleh Mahkamah Putrajaya.

ZMA sendiri tercalit dengan masalah rasuah menyeleweng duit Felda.

Sekarang tanpa malu sanggup bercakap mengenai nasib peneroka?

Puiiii! - Kedahnews.com

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com