Starbucks Latih Pekerja Elak Diskriminasi Kaum


SEATTLE - Starbucks dilaporkan akan menutup lebih 8,000 cawangannya di Amerika Syarikat (AS) bulan depan bagi mengendalikan latihan mengelak diskriminasi perkauman.

Rangkaian syarikat kopi terkemuka itu akan menutup operasi pada 29 Mei, sekitar waktu tengah hari bagi mengadakan latihan yang bertujuan mendidik hampir 175,000 pekerjanya daripada melakukan diskriminasi di premis perniagaan mereka.

Latihan tersebut diadakan susulan protes orang ramai terhadap penangkapan dua lelaki kulit hitam yang dikatakan sedang menunggu untuk bertemu seseorang di Starbucks Philadelphia.

Tindakan pengurus kedai yang menghubungi pihak polis dan membawa kepada penangkapan itu mengundang kemarahan malah terdapat usaha untuk memboikot Starbucks.

Ketua eksekutif Starbucks, Kevin Johnson berkata dia telah mengambil iktibar daripada kesalahan itu dan mengambil langkah perlu untuk memperbaikinya.

Johnson dilaporkan berada di Philadelphia selama beberapa hari untuk bertemu dengan dua lelaki yang ditahan dan mengadakan perbincangan.

"Penutupan operasi untuk latihan diskriminasi perkauman hanyalah satu langkah dalam perjalanan yang memerlukan dedikasi syarikat dan rakan kongsi kami," kata Johnson.

Sumber: Awani

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com