#SelamatkanPulauPinang Daripada Terus Menjadi Negeri Yang Gagal


Penang kini adalah “failed state” sejak 10 tahun berada di bawah pemerintahan Lim Guan Eng. Rakyat Pulau Pinang kena bangkit selamatkan Pulau Pinang daripada terus menjadi negeri gagal. 11 bukti ini jelas sekali menunjukkan bahawa Pulau Pinang adalah negeri yang gagal.

1 - Ketua Menteri yang terlibat dalam kes rasuah masih lagi gila kuasa hendak bertanding pilihanraya. Ada dua kes rasuah di mahkamah yang masih belum selesai tetapi masih mahu jadi calon dalam PRU14. Berlagak suci di mata rakyat, sedang tahi penuh di punggung.

2 - Tanah di negeri itu habis digadai. Ada tanah dijual tanpa tender dan kepada syarikat kroni. Laporan Ketua Audit Negara menyatakan perolehan yang Guan Eng dapat menerusi jualan tanah, 2008 hingga 2015 adalah sejumlah RM1.22 billion. Sejak 2008, aset dan tanah yang Guan Eng jual dan gadai sudah bernilai RM37 billion.


3 - Hutang kerajaan negeri melonjak tinggi. Mana ada kurang hutang sampai 95% seperti yang didakwa Prof Ramasamy, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang. Hutang kerajaan Pulau Pinang sebanyak RM655 juta telah diubah kepada bayaran ansuran selama 45 tahun. Hutang tidak kurang 95% tetapi makin bertambah. Tidak cukup dengan itu berhutang lagi dengan China Exim Bank.

4 - Industri Kilang Tutup, Pekerja Dibuang. Beberapa akhbar berbahasa Cina melaporkan bahawa kedudukan Pulau Pinang sebagai Lembah Silikon Timur kini semakin goyah. Ini kerana sembilan kilang dijangka berpindah. Kilang Western Digital & Seagate sahaja telah buang 3,000 orang pekerja. 6,000 lagi dibuang di kilang kilang lain yang ditutup dan berpindah.


5 - Pelaburan makin kurang. Laporan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia, MIDA pada April 2017 menunjukkan penurunan sebanyak 30% pelaburan ke Penang. Pada Januari hingga Ogos 2016, pelaburan ke Penang hanya berjumlah RM3.77 billion berbanding RM5.34 billion pada tahun 2015.

6 - Masalah banjir tidak selesai. Pada 15 Disember 2013, Malaysiakini, Guan Eng kata akan selesaikan masalah banjir dalam tempoh sepenggal sahaja. ADUN DAP Tanjong, Ng Wei Aik pernah cakap mahu selesai masalah banjir dalam masa 9 bulan sahaja pada tahun 2008.

Banjir terus berlaku di Penang sampai tahun 2018. Sejak 2011, sudah RM38 juta dibelanjakan kerajaan DAP Penang untuk atasi banjir. Dalam Bajet 2017 menerusi duit kerajaan pusat, RM150 juta lagi diberikan untuk atasi banjir. Ke mana hilang semua duit ini? 

7. Kerajaan Penang berada dalam keadaan defisit. Setiap tahun sejak 2011, Guan Eng membentangkan bajet defisit enam tahun berturut turut. Pada 2011, defisit sejumlah RM108 juta. Pada 2017, defisit bajet berjumlah RM667 juta. Bajet defisit tetapi peruntukan untuk Pejabat Ketua Menteri Guan Eng bertambah setiap tahun.


8. Pertumbuhan ekonomi Penang lembab. Purata gaji pekerja di Penang sejumlah RM2,434 adalah dibawah gaji purata nasional, RM2,463. KDNK Penang adalah ke-4 paling rendah di Malaysia antara tahun 2008-2015. Pendapatan isirumah rakyat Penang adalah yang ke-4 terendah di Malaysia.

9. Pelbagai caj dikenakan kepada rakyat. Surcaj air naik 4 kali sejak DAP memerintah Penang. Sesatunya negeri yang mengenakan caj parking sampai waktu tengah malam adalah di Pulau Pinang. Cukai katil, caj plastik 20 sen, cukai pintu naik 14.29% pada 2015, sewa warung naik dan harga rumah naik. Inilah  padah yang rakyat Penang dapat.

10 - 33 Manifesto "Just Change" pada 2008 & 51 projek gagal. Manifesto pada 2008 tidak ditunaikan.51 janji projek pembangunan juga gagal dilaksanakan kerajaan DAP Penang.

11. Skandal terowong bawah laut DAP melibatkan kehilangan wang rakyat yang besar iaitu sejumlah RM236 juta. Malah ada juga mereka yang ditangkap oleh SPRM kerana cubaan ‘kawtim’ projek tersebut.

Orang yang ditangkap itu pula dilihat beberapa kali bertemu dengan Guan Eng. Buat apa jumpa Guan Eng di rumah? Bila perkara ini cuba ditanya, Guan Eng dengan angkuhnya menafikan dan menolak langsung sebarang soalan dalam sidang Dewan mengenainya.

Inilah jadinya bila DAP menjadi terlalu kuat di Pulau Pinang. Mereka sudah menjadi angkuh dan berani membuat apa sahaja perkara yang tidak baik, kerana mereka sangka tidak ada sesiapa yang berani mempertikaikan mereka. 

Rakyat Pulau Pinang jangan terus memberi undi kepada DAP lagi. Harus mengundi untuk menukar kerajaan di Pulau Pinang. Kerusi ADUN BN harus ditambah dalam Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang supaya ada “check and balance” di Pulau Pinang. #SelamatkanPulauPinang #PenangFailedState.

Pengundi di Pulau Pinang perlu #BersamaBN untuk #HebatkanNegaraku dan kembalikan semula Pulau Pinang ke tangan kerajaan yang boleh membela dan memperjuangkan nasib rakyat.

Tulisan :
Beruang Biru
BB888, Khamis
26 April 2018.

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com