Lelaki Tua Kurung Anak Sakit Mental Selama 20 Tahun


Seorang lelaki di Kobe, Jepun memenjarakan anaknya yang sakit mental selama 20 tahun.

Lelaki berusia 73 tahun itu mengurung anaknya yang berumur 42 tahun, dalam “kandang” yang kecil hanya berukuran 1 meter panjangnya 1.8 meter dan lebar 0.9 meter.

Kini, lelaki bernama Yoshitane Yamasaki telah ditangkap polis .

Suspek mengunci anaknya dalam sangkar kayu di dalam pondok sederhana yang dibina di sebelah rumahnya di Kota Sanda, Prefektur Hyogo, barat Jepun.

Menurut sumber siasatan yang dipetik oleh Kyodo News, suspek mula mengunci anaknya yang berumur sekitar 21 tahun, kerana dia  sering bertindak kasar setelah mengalami gangguan mental sejak berumur 16 tahun.

“Saya terpaksa menjaga anak saya dalam sangkar selama lebih 20 tahun kerana dia mempunyai masalah psikiatri dan mula bertindak banyak,” suspek mengakui tingkah lakunya di hadapan pegawai itu, menurut televisyen NHK.

Suspek Yamasaki juga mengaku semasa memegang anaknya di dalam kandang, dia selalu menjaga dan menjaga kesihatan anak dengan memberi makan dan mandi secara teratur.

Tetapi kanak-kanak  itu diketahui mengalami kecederaan di bahagian belakang kerana ia terus berada di dalam sangkar sempit.

Anak itu kini dirawat di kemudahan kesejahteraan bandar dan polis masih meneruskan siasatan.

Sumber: Suara TV

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com