Lelaki Mangsa Keganasan Rumah Tangga Perlu Tampil


ISKANDAR PUTERI – Kaum lelaki yang menjadi mangsa keganasan rumah tangga diminta tampil membuat laporan polis bagi mendapatkan pembelaan dan bantuan yang sewajarnya, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Beliau berkata daripada 4,026 kes keganasan rumah tangga direkodkan kementeriannya sebanyak 30 peratus aduan melibatkan mangsa lelaki dan kebanyakannya berusia 60 tahun ke atas.

“Mereka yang membuat aduan ini pada mulanya malu kerana stigmanya adalah lelaki tidak pernah menjadi mangsa dalam kekerasan rumah tangga tetapi ini tidak betul… mereka juga boleh ditindas dan menerima gangguan seksual,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Sesi Dialog Bersama Wanita Di Zon Selatan Bagi Kluster Keselamatan di Pinewood Studio, Iskandar Puteri, di sini.

Rohani berkata kebanyakan laporan dibuat melalui Talian Nur 15999 selain laman sosial Facebook kementerian dan Facebook peribadinya.

“Bila kita nasihatkan mereka untuk membuat laporan polis, mereka takut, mereka malu dan ada yang takut kehilangan kerja tetapi itu adalah satu-satunya cara untuk kita di kementerian dapat membantu mereka.


“Hasil siasatan kita mendapati antara faktor yang menyumbang kepada keganasan ini adalah faktor kewangan dan tekanan hidup. Jadi untuk menyelesaikan kes sebegini, ia perlu melalui proses kaunseling yang sangat halus agar mangsa-mangsa ini dapat dipulihkan,”katanya.

Dalam pada itu, Rohani berkata Akta Kesaksamaan Gender yang dicadangkan oleh kementeriannya kini di peringkat kajian bagi menentukan kesesuaian akta berkenaan untuk dilaksanakan.

“Kita akan lihat dan kaji akta-akta yang berkaitan yang telah diamalkan di negara ASEAN seperti Singapura dan negara Nordic iaitu Denmark, Norway dan Sweden misalnya dan cuba adaptasikannya dengan masyarakat kita,” katanya.

Rohani menjelaskan Malaysia ketika ini masih belum mempunyai undang-undang yang khusus untuk melindungi mangsa gangguan seksual.

“Sekarang ini cuma ada pekeliling dan kod amalan yang dikeluarkan oleh Kementerian Sumber Manusia. Jadi dengan adanya akta atau undang-undang kita boleh ambil tindakan yang lebih tegas kepada pelaku-pelaku jenayah ini,” katanya. – Bernama

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com