KPN Nafi Dakwaan Rafizi Konon Polis Sekat Calon PKR


BIDAS… Polis menyifatkan dakwaan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli bahawa calon parti itu dihalang polis ketika proses penamaan calon sebagai amat tidak berasas.

Menurut beliau, kebenaran untuk setiap bakal calon dapat memasuki pusat penamaan adalah tertakluk di bawah bidang kuasa Pegawai Pengurus (RO) daripada pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sendiri.

Sebaliknya Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, pihaknya hanya berperanan dalam menjaga aspek keselamatan dan ketenteraman awam di semua 222 buah pusat penamaan calon di seluruh negara.

“Mengenai isu bakal calon Dr. Streram Sinnasamy, dia didapati tidak memiliki pas keselamatan dikeluarkan SPR, sekali gus pihak polis tidak boleh membenarkannya masuk ke kawasan pusat penamaan di Dewan Sri Rembau.

“Tindakan dilakukan pegawai dan anggota polis yang ditugaskan mengawasi semua pusat penamaan calon adalah berdasarkan arahan diberikan oleh SPR sendiri,” katanya pada sidang media di Bukit Aman, di sini, semalam.

Beliau berkata, kenyataan Rafizi mendakwa polis menghalang calon terbabit untuk bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau di Dewan Seri Rembau, Negeri Sembilan, hari ini, sebenarnya tidak berasas.

“Kami tidak teragak-agak memanggil atau mengambil tindakan terhadap pihak yang terus menyebarkan dakwaan tidak berasas seperti ini jika ia berterusan mengikut peruntukan undang-undang sedia ada.

“Saya tidak dapat mengulas lebih terperinci mengenai perkara itu namun ingin saya tegaskan dakwaan polis melakukan halangan terhadap calon adalah tidak betul,” kata Mohamad Fuzi.

Mengulas mengenai situasi di seluruh negara sepanjang proses penamaan calon selama sejam bermula jam 9 pagi, beliau menyifatkan tiada insiden buruk dan semuanya adalah berjalan lancar.

“Saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada calon, pengiring dan penyokong setiap parti bertanding kerana dapat mewujudkan suasana aman dan harmoni dalam proses hari ini,” katanya.

Sumber – Agensi

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com