Gadis Berani Dari India Lawan Harimau Guna Batang Kayu


CERITA mengenai manusia dibaham harimau sudah lazim didengari kerana haiwan buas itu sentiasa dapat menghidu mangsanya untuk dijamah.

Namun, kisah seorang gadis berani dari India ini telah meraih pujian masyarakat apabila dia tampil dengan hanya menggunakan sebatang kayu ketika cuba menyelamatkan kambing peliharaannya dari dibaham harimau.

Rupali Meshram, 23 tahun, mendedahkan tentang bagaimana dia bertempur dan mengalahkan seekor harimau liar menggunakan sebatang kayu demi menyelamatkan kambing peliharaannya.

Kambing itu dipelihara di luar kawasan rumah keluarganya di Nagpur, Maharashtra, India.

Menurutnya, semasa kejadian, dia melawan harimau berkenaan menggunakan kayu yang dijumpai di atas tanah sebelum tindakan pantas ibunya menarik Rupali ke dalam rumah untuk menyelamatkannya.

Sejurus selepas bertempur, gadis itu lantas mengambil 'selfie' bersama ibunya, mempamerkan kesan darah yang mengalir di wajahnya.

Kedua-dua ibu dan anak gadisnya itu mengalami kecederaan ringan dan menerima rawatan di sebuah hospital, lapor BBC News.

Rupali mengalami kecederaan pada bahagian kepala, tangan, pinggang dan kaki.

Menurut laporan itu, doktor yang merawat dua beranak ini bagaimanpun memuji keberanian yang ditampil Rupali, namun berkata gadis itu bernasib baik kerana tidak dibaham harimau terbabit.

Rupali dan ibunya kini dilaporkan pulih sepenuhnya, namun tidak buat kambing berkenaan.

Menurut kajian, India merupakan negara yang mempunyai lebih daripada setengah populasi harimau di seluruh dunia dengan catatan terakhir pada 2014 sebanyak 2,226 ekor.

Sumber: Awani

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com