Diet Vegetarian Ketat Lebih 30 Tahun, Wanita Ini Mungkin Kelumpuhan


Seorang wanita berusia 50 tahun berisiko lumpuh selepas pemakanan vegetarian yang ketat selama lebih dari 30 tahun.

Wanita ini merasakan berat badannya berlebihan ketika berusia 20 tahun. Pada 160 sentimeter, dia dilaporkan mempunyai berat kira-kira 55 paun pada masa itu.

Itulah sebabnya dia memutuskan untuk menjadi vegetarian untuk mengurangkan berat badan. Akhirnya dia mendapat hasil yang hebat dari usahanya dan menurunkan berat badan kepada angka 45 kilogram.

“Saya meninggalkan daging dan makanan berminyak, jadi berat badan saya turun hingga 45 kilogram dan saya mengekalkan gaya hidup ini selama 30 tahun,” katanya.

“Baru-baru ini saya merasakan kakiku tidak merata apabila berjalan, saya berasa seperti sedang melangkah pada kapas, ditambah kaki dan tangan saya tidak berfungsi,” kata wanita bernama Tan.

Bimbang tentang keadaannya, dia pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan. Yang menghairankan, doktor mendapati neuron tulang belakangnya rosak pada pelbagai tahap.

Yang menghairankan, keadaan seperti itu biasanya dijumpai di pesakit diabetes atau kurang gizi.

Pemeriksaan lanjut menunjukkan bahawa Tan mempunyai kekurangan vitamin B12 yang teruk. Dikenali, vitamin B12 adalah nutrien penting yang bertanggungjawab untuk membaiki neuron.

Malah, tahap vitamin B12 dalam tubuh Tan hanya 10% daripada manusia biasa. Menurut pakar neurologi di hospital, vitamin B12 membantu melindungi dan menyokong pertumbuhan neuron dalam tubuh manusia.

Setiap makanan mempunyai sejumlah besar B12 dan daging biasanya mempunyai peratusan yang lebih tinggi.

Oleh itu, vegetarian seperti Tan lebih mudah terdedah kepada komplikasi ini. Sekiranya neuron rosak secara serius oleh kekurangan vitamin B12, pesakit mungkin tidak dapat berjalan dan harus tidur di atas katil.

Juga, pengecutan otot boleh berlaku dalam beberapa kes. Carian pantas di internet juga mendedahkan bahawa diet vegetarian dikaitkan dengan kekurangan vitamin B12 dan mungkin penyakit jantung.

Vegetarian yang tidak termasuk susu dan telur sangat terdedah kepada keadaan ini. Memang benar bahawa diet vegetarian boleh membantu mengurangkan berat badan.

Tetapi tidak dianjurkan untuk melakukannya dalam masa yang lama doktor berkata. Di samping itu, vegetarian digalakkan mengambil suplemen vitamin B12 atau ekstrak ragi seperti Marmite.

Kerana mereka tidak menggunakan produk tenusu dan daging. Tidak jelas apakah rawatan Tan dan bagaimana ia berlaku.

Sumber – Agensi

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com