'Ayam Vietnam Tak Dan Nak Berkokok' Di Alor Setar


ALOR SETAR - Dipercayai sedang menunggu masa untuk 'ayam berkokok', seorang wanita warga Vietnam dipercayai menjalankan kegiatan pelacuran dicekup Jabatan Imigresen negeri dalam Op Mega di Kompleks Perniagaan Gangsa Fasa 2, dekat Alor Setar, petang semalam.

Wanita Vietnam berusia 22 tahun itu dipercayai sedang menunggu pelanggan di hadapan sebuah hotel kira-kira jam 6.30 petang.

Selain itu, tiga lagi warga asing turut ditahan diatas pelbagai kesalahan dalam operasi yang dijalankan selama dua jam itu.

Pengarah Imigresen negeri Zuhair Jamaludin berkata, Op Mega itu disertai oleh 13 anggota, membabitkan pemeriksaan keatas enam warga asing termasuk rakyat tempatan di dua lokasi berasingan di sekitar bandar raya itu.

Hasil daripada pemeriksaan yang dijalankan mendapati tiga daripadanya terdiri dua wanita Thailand dan seorang wanita Vietnam berusia antara 22 dan 43 tahun melakukan pelbagai kesalahan imigresen.

"Serbuan pertama di hadapan hotel di Jalan Gangsa, kami menahan seorang wanita warga Vietnam, diikuti lokasi kedua di premis pusat urut di Pekan Baru Simpang Kuala, dua wanita warga Thailand ditahan.

"Ketika serbuan di lokasi kedua ini, dua wanita terbabit cuba melarikan diri menerusi pintu belakang apabila menyedari kehadiran anggota penguat kuasa di aras bawah premis dua tingkat itu, tetapi berjaya ditahan," katanya.

Zuhair berkata, hasil pemeriksaan mendapati wanita warga Vietnam itu tidak memiliki sebarang pas atau dokumen perjalanan sah manakala dua wanita Thailand itu telah melanggar syarat pas diberikan.

Tambahnya, mereka kini ditahan mengikut Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 dan Peraturan 39(b) Peraturan-peraturan Imigresen 1963.

Ketiga wanita itu akan dibawa ke Depoh Tahanan Imigresen Belantik, Sik untuk siasatan lanjut. - Kedahnews.com

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com