AKSEM Kedah Rampas Daun Ketum Bernilai RM40,000


ALOR SETAR -Taktik penyeludup mengubah modus operandi untuk menyeludup daun ketum ke negara jiran dengan menggunakan negeri di Pantai Timur sebagai lokasi transit, gagal apabila Agensi Kawalan Sempadan (AKSEM) Kedah berjaya merampas 760 kilogram daun ketum bernilai hampir RM40,000 di Sik pada Ahad. 

Menurut Komander AKSEM Kedah Abdul Latif Abd Rahman, sumber risikan mendapati sindiket terbabit berkemungkinan tahu bahawa ketika ini agak sukar untuk mereka melakukan aktiviti penyeludupan melalui sempadan utara tanah air. 

"Sebab itu mereka menjadikan negeri-negeri di Pantai Timur sebagai lokasi transit sebelum menyeludup ke negara jiran, kerana di sini (utara Semenanjung) laluan agak sukar, kalau di sana (Pantai Timur) peluang tinggi sebab ada laluan lain seperti sungai," katanya memetik Bernama.

Bercakap kepada pemberita di pejabat AKSEM di sini, Abdul Latif berkata dalam serbuan pada pukul 10.15 malam itu, anggotanya menemui 750 kilogram daun ketum yang disorok di bawah sebuah bangsal manakala selebihnya di  dalam kenderaan jenis Nissan Vanette.

Jelasnya, kesemua daun ketum tersebut dibungkus berasingan di dalam satu plastik putih yang setiap satunya berisi 100 helai daun ketum.

"Harganya mampu mencecah RM100 sekilogram di negara jiran," ujarnya. 


Selain 'beroperasi' pada waktu malam,  penanaman pokok ketum juga dilakukan secara tersorok di dalam kawasan ladang getah yang jauh dari kediaman penduduk bagi mengaburi mata pihak berkuasa. 

Bagaimanapun, Abdul Latif  berkata  tiada tangkapan dibuat kerana pelaku mungkin sudah tahu kehadiran pihak berkuasa serta percaya aktiviti haram terbabit dilakukan oleh pihak ketiga dan bukannya pemilik kebun terbabit. 

Kesemua barang rampasan diserahkan kepada Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Sik untuk tindakan lanjut.- Kedahnews.com

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com