Siasatan Pelajar Kena Mesin Rumput Akan Diumum


NILAI – Hasil siasatan kes seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Tuanku Abdul Rahman, Gemas yang maut akibat terkena bilah pisau mesin pemotong rumput bulan lepas akan diumumkan dalam tempoh dua minggu ini.

Timbalan Menteri Pendidikan Datuk Chong Sin Woon berkata pihaknya juga akan mengumumkan tindakan seterusnya yang akan diambil berdasarkan siasatan polis dan laporan jawatankuasa khas siasatan dalaman yang dipengerusikan Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan Pkharuddin Ghazali.

“Sekarang siasatan sudah siap, nanti kita kumpul semua dan akan umumkan dalam seminggu dua ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Budayakan Gaya Hidup Sihat Lestari di Bukit Melati anjuran Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) di sini semalam.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kemudahan Awam, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Abu Ubaidah Redza dan bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Dalam kejadian 10.30 pagi pada 13 Feb lepas, pelajar tingkatan dua Nur Afini Roslan, 14, maut selepas bilah mesin potong rumput terpelanting mengenai kepalanya manakala dua pelajar lelaki mengalami kecederaan.

Sementara itu, Chong berkata ibu bapa perlu menggalakkan anak-anak mereka terlibat dengan aktiviti luar kelas seperti sukan lasak dan sebagainya bagi meningkatkan kesihatan mereka.

“Jangan jaga anak kita seperti berlian, tak boleh keluar, tak boleh kena air ataupun hujan, lumpur. Itu akan menjadikan anak-anak lemah dan mudah kena sakit,” katanya.

Seramai 700 orang termasuk pelajar institusi pengajian tinggi dan orang awam, menyertai program itu yang bermula 7 pagi semalam.

Pada majlis itu, Chong turut memberi sumbangan peribadi sebanyak RM2,000 kepada Perkim untuk membuka kelas tuisyen bagi murid-murid yang memerlukan dan kelas fardu ain untuk orang awam.  – Bernama

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com