PM Lancar Pelan Pembangunan Strategik Negeri Kedah 2019 - 2035


ALOR SETAR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, semalam telah melancarkan Pelan Pembangunan Strategik Negeri Kedah 2019 - 2035 lantas menyaksikan pelaksanaan perancangan pembangunan dalam pelbagai aspek yang merangkumi empat elemen utama.

Antara elemen tumpuan adalah mempelbagaikan asas ekonomi negeri, melonjak pembangunan holistik berdaya mampan, meningkatkan kesejahteraan rakyat dan menyediakan Kedah kearah kekuatan jati diri membabitkan modal insan serta tenaga muda selaku impetus utama.

Turut hadir ke majlis perlancaran itu, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah.

Pelancaran kearah membangunkan negeri Kedah terbabit dilakukan pada hari terakhir Ekspo Muafakat Kedah, di Stadium Darul Aman di Alor Setar, semalam. 

Sementara itu, Perdana Menteri turut mengumumkan Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim di Alor Setar dalam tempoh lima tahun akan datang akan dinaik taraf sebagai lapangan terbang antarabangsa.

Penaiktarafan itu bakal dilakukan ekoran ia dilihat akan menjadi potensi besar pembangunan di Bukit Kayu Hitam yang akan dijadikan hab lojistik utara semenanjung, sekali gus menjadi penghubung dengan selatan Thailand selain meningkatkan keupayaan penerbangan Haji dan umrah.

"Saya juga melihat, Langkawi perlu dijadikan pintu masuk negara dengan adanya penerbangan terus tetapi sekiranya tiadanya jambatan udara (aerobridge) maka sudah pasti pesawat besar tidak boleh mendarat.

"Atas faktor itu, saya mengarahkan Malaysia Airports Holding Bhd (MAHB) supaya dalam projek pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, perlu ditambah jambatan udara," katanya.

Segala perancangan dan pembangunan itu hanya mampu dilakukan sekiranya kerajaan negeri Kedah terus bernaung di bawah kerajaan BN.

Beliau turut mengulangi komitmen untuk melaksanakan projek menaik taraf lima loji rawatan air dengan peruntukan RM1 bilion yang diluluskan sebelum ini, bagi menyelesaikan masalah bekalan air terawat di Kedah.

"Kerajaan negeri Barisan Nasional (BN) yang didokong Kerajaan Pusat akan membina banyak projek perumahan rakyat (PPR) dan rumah mampu milik seluruh Kedah, malah akan melaksanakan apa yang perlu, umpamanya jalan kampung, lampu jalan dan menaik taraf sekolah daif.

"Saya harap Kedah terus kekal di bawah BN, bukan saja kekal tetapi tambah lagi (majoriti) dan saya yakin, insyaAllah ia boleh jadi kenyataan.

"Kedah akan terus dapat sokongan kuat daripada Kerajaan Persekutuan kerana Kedah memerlukan sokongan memandangkan hasil yang dikutip kerajaan negeri adalah amat terbatas.

"Ini kerana Kedah terpaksa berkorban sebagai negeri jelapang padi negara dan Kerajaan Pusat amat menghargai sumbangan besar ini kepada negara.

"Atas sebab itu, kita akan terus membantu Kedah untuk memacu pembangunan di negeri ini," katanya lagi. - Kedahnews.com

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com