Kumpulan Mahasiswa/Alumni USM Pertahan Hak LGBT?


KUALA LUMPUR – Satu kenyataan media didakwa dikeluarkan sekumpulan pelajar dan alumni Universiti Sains Malaysia (USM) dikenali sebagai Celebrating Identities membantah penganjuran program tentang Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) di universiti itu.

Kenyataan media tanpa mendedahkan identiti jurucakap kumpulan itu mendakwa, program “Back to the Fitrah: Menyantuni LGBT Kembali ke Jalan Allah” anjuran Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Sains Malaysia (PMIUSM) tersebut berunsurkan homophobik dan transfobik.

“Kami mengutuk pendekatan mahu “membetulkan” LGBT melalui aspek agama. Menggunakan teori-teori yang telah lapuk dan ketinggalan zaman mengenai isu orientasi seksual dan identiti jantina adalah perbuatan diskriminasi.

“Ini juga merupakan bentuk intimidasi dan gangguan yang tidak dapat disangkal berdasarkan orientasi seksual dan identiti jantina yang tidak boleh diterima dan disokong dalam apa jua bentuk,” tegas kenyataan itu hari ini.

Menurut Celebrating Identities, orientasi seksual dan identiti jantina adalah spektrum luas yang merangkumi lebih daripada sekadar cisgenderism dan heteroseksual.

Kata kumpulan itu, LGBT biasanya seperti orang cisgender dan heteroseksual, maka Celebrating Identities percaya kepada hak ahli komuniti LGBT untuk hidup dalam aman dengan jantina dan identiti seksual mereka.

“Langkah-langkah “pembetulan” seperti yang disebutkan bukan sahaja terbukti tidak berkesan, tetapi juga membawa lebih banyak bahaya psikologi kepada mangsa dari langkah-langkah radikal ini,” kata Celebrating Identities.

Celebrating Identities itu mendakwa sedang berusaha mengadakan forum awam tentang LGBT pada April ini bagi menggalakkan perdebatan dan pemahaman yang sihat dalam kalangan pelajar mengenai lesbian, gay, biseksual dan transgender.

“Kami menggesa PMIUSM menghormati kepelbagaian dalam seksualiti dan menamatkan semua bentuk retorik dan aktiviti anti-LGBT.

“Kami sangat menggalakkan pelajar USM dan orang ramai mengecam diskriminasi ke arah LGBT kerana kami mengambil pendirian tegas terhadap sikap tidak bertoleransi sistematik, kebodohan dan ketaksuban,” kata kenyataan itu. - Kedahnews.com

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com