Bayi Tanggung Derita HIV Sejak Usia Dua Hari


USIANYA baru dua hari, namun bayi ini ditakdirkan menjadi mangsa akibat kecuaian petugas sebuah hospital di Hyderabad, India.

Akibat proses perpindahan darah yang dibekalkan Pusat Darah Aarohi di Hospital Fernandez, bayi ini disahkan dijangkiti HIV.

Susulan itu, keluarganya telah membuat tuntutan gantirugi mencecah Rs6 crore terhadap kedua-dua pihak terlibat.

Pengadu mendakwa pihak terlibat bertanggungjawab mengakibatkan bayinya dijangkiti HIV menerusi proses transfusi darah.

Mengikut laporan, bayi berkenaan lahir dalam keadaan lubang duburnya yang terlalu sempit  dan situasi itu boleh menyebabkan dia sukar membuang air besar.

Berikutan itu, bayi berkenaan perlu menjalani prosedur pembedahan untuk menangani masalah yang dialaminya.

Dalam aduan berkenaan, keluarga bayi itu mendakwa prosedur itu gagal dilaksanakan dengan baik, malahan pada awalnya mereka dimaklumkan akan hanya ada beberapa jahitan pada bayi itu.

Kejadian itu berlaku pada 7 September 2016 di mana ketika itu juga bayi berkenaan memerlukan perpindahan darah kerana kehilangan banyak darah dan keadaannya kritikal.

Bagi memenuhi permintaan, pusat darah terlibat sepatutnya mendapatkan penderma tunggal, bagaimanapun ia tidak dilakukan sebaliknya pihak berkenaan mendapatkan penderma secara rawak dan ia didakwa punca bayi itu terkena jangkitan berkenaan.

Pada 7 Mac 2017, bayi berkenaan telah disahkan dijangkiti HIV dan menolak untuk menerima sebarang rawatan lanjut.

Keluarga bayi itu mendapatkan bantuan Suruhanjaya Pertikaian Pengguna Nasional (NCDRC) untuk mengemukakan tuntutan kerana kecuaian pihak terlibat.

Sumber - IndiaToday

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com