Arab Saudi Mengizinkan Wanita Jadi Pemandu Teksi


RIYADH – Wanita di Arab Saudi akan dibenarkan memandu kereta bermula Jun depan, selepas kerajaan Saudi mengangkat larangan memandu untuk wanita.

Berikutan perubahan ini, Pihak Berkuasa Awam Awam (PTA) Saudi kini menyediakan peraturan dan sekali gus akan membolehkan wanita Saudi menjadi pemandu untuk pengangkutan awam.

Dilaporkan oleh Pengerusi PTA Arab Saudi Rumaih Al-Rumaih, mod pengangkutan awam yang dikemudikan perempuan hanya dapat membawa penumpang wanita.

Pelan PTA Arab Saudi ini disambut dengan segera oleh beberapa syarikat pengangkutan, termasuk aplikasi teksi dalam talian, seperti Uber dan Careem.

Kedua-dua syarikat telah mengumumkan permohonan itu akan merekrut pemandu wanita dalam masa terdekat.

Salah seorang pengasas dan pengarah privasi Careem, Abdullah Elyas, berkata terdapat ribuan cadangan daripada wanita Arab yang berminat untuk menyertainya.

“Kehadiran pemandu wanita akan sangat membantu dalam menyediakan perkhidmatan yang lebih baik, terutama pada penumpang wanita yang menolak pemandu lelaki,” katanya kepada CNN.

Begitu juga dengan Uber, yang bukan sahaja mencari rakan pemandu wanita, tetapi juga merancang untuk membuka kemudahan untuk membantu wanita yang ingin belajar memandu untuk mengambil lesen pemandu.

Jurucakap PTA Arab Saudi Abdullah Al-Mutairi berkata, peraturan yang disediakan untuk pemandu wanita tidak akan berbeza dengan peraturan pemandu lelaki.

Syarikat sewa pengangkutan diberi 45 hari untuk merekrut semua pekerja mereka.

PTA akan bekerjasama dengan Kementerian Tenaga Manusia dan Pembangunan Sosial untuk menyelesaikan nasionalisasi pekerja dalam sektor pengangkutan awam.

Sumber: Suara TV

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com