Saintis Temui Fosil Dinosaur Ke-19 Di Australia


TEBING perairan Selat Bass di tenggara Australia menarik perhatian saintis apabila menemui fosil haiwan purba berkaki dua, saiz sebesar ayam belanda dan memakan tumbuh-tumbuhan.

Ia dipercayai telah dihanyutkan arus sungai lebih seabad yang lalu.

Palaeontologis berkata, ia adalah rangka dinosaur yang dikenali sebagai Diluvicursor Pickeringi.

Katanya, haiwan yang hidup kira-kira 113 juta tahun lalu itu memberi gambaran bagaimana pergerakan habitatnya di Australia ketika ia masih berhubung dengan Antartika.

"Rangka dinosaur dari Australia memang sesuatu yang jarang ditemui," kata palaeontologis dari Universiti Queenlands, Matthew Herne.

Penemuan Diluvicursor itu kata Herne menjadikan jumlah keseluruhan jenis dinosaur yang dikesan di Australia adalah  ke-19.

Dalam pertemuan di pantai selatan Victoria, kira-kira 170 kilometer dari Melbourne, haiwan itu dianggarkan berukuran kira-kira 2.3 meter panjang.

"Ia seakan-akan sama dengan berat seekor ayam belanda, tetapi lebih panjang kerana mempunyai ekor," katanya menjelaskan fosil itu termasuk hampir keseluruhan bahagian ekor, bawah kaki kanan dan hampir semua kaki kanannya.

Namanya Diluvicursor bermaksud 'pelari banjir', manakala spesisnya dinamakan pickeringi pula sempena nama mendiang palaeontologis, David Pickering.

Sumber: TheSouthMorningHearld


No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com