Roketkini Tak Sensitif, Samakan Mahathir Sertai Pakatan Seperti "Pope Masuk Islam"?


Portal rasmi DAP seperti menyamakan Tun Dr. Mahathir Mohamad keluar UMNO dan menyertai Pakatan Harapan seperti 'murtad' dan  'menukar agama'? 

Pensyarah kanan Universiti Utara (UUM) Dr. Kamarul Zaman Yusoff berkata,  beliau terkejut apbila membaca tulisan editor akhbar rasmi DAP, Roketkini, Izmil Amri Ismail, bertajuk “Mahu Menang Bersama Dr Mahathir, Atau Tewas Di Tangan Najib?” pada 19 Januari 2018.

Laporan itu  yang menyebut “Dr Mahathir sudah murtad daripada perjuangan UMNO yang dibinanya selama puluhan tahun” dan mengibaratkan penyertaan  Dr Mahathir ke dalam Pakatan Harapan seperti “Pope masuk Islam” kerana kedua-dua pernyataan ini, iaitu 'murtad' dan 'Pope masuk Islam', seringkali dikaitkan dengan konotasi keagamaan. 

 Katanya Kamarul Zaman, menyebut “Dr Mahathir sudah murtad daripada perjuangan UMNO yang dibinanya selama puluhan tahun” dan mengibaratkan penyertaan Tun Dr Mahathir Mohamad ke dalam Pakatan Harapan seperti “Pope masuk Islam” adalah satu perbuatan yang sangat tidak sensitif oleh akhbar rasmi DAP ini.

 Begitu juga dengan rumusan Izmil Amri di dalam tulisannya itu yang berbunyi: “Maka pilihannya mudah sahaja. Tidak ada lain, kita mesti menang. Rakyat mesti menang. Dan kalau kemenangan itu diusung mantan diktator tua, si mahafiraun yang kita benci; apakah kita akan menangguhkan kemenangan sekali lagi, dan membiarkan rejim terus ketawa untuk seribu tahun lagi?”

 Bila akhbar rasmi DAP sendiri menyifatkan Tun Dr Mahathir sebagai 'mantan diktator tua' dan 'si mahafiraun yang kita benci' maka jelaslah betapa sangat hinanya Tun Dr Mahathir di mata DAP.

Ia menunjukkan betapa DAP sebenarnya hanya mahu mempergunakan Tun Dr Mahathir sebagai alat yang terpaksa digunakan untuk menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, sahaja, kata Kamarul Zaman yang dipetik daripada HarakahDaily dan Facebook beliau  semalam. 

Menurut beliau lagi penghinaan sebegini teruk yang ditunjukkan oleh DAP terhadap Dr Mahathir ini, tidak sukar untuk diagak ke mana  Dr Mahathir akan dilemparkan nanti setelah DAP mencapai hajat yang ia mahukan dari Pengerusi Pakatan Harapan yang baharu diumum calon Perdana Menteri itu. -Kedahnews.com

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com