Mahkamah Tinggi Alor Setar Kekal Hukuman Rasuah Terhadap Anggota Polis


ALOR SETAR – Mahkamah Tinggi di Alor Setar semalam membuat keputusan mengekalkan hukuman Mahkamah Sesyen terhadap seorang anggota polis atas pertuduhan meminta dan menerima rasuah sebanyak RM150 pada 2012.

Hakim Chan Jit Li mengeluar perintah mahkamah menolak rayuan Koperal Sazali  Hashim, 58, dan mengekalkan hukuman penjara 16 tahun serta denda RM20,000 bagi kedua-dua kesalahan itu.

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh yang bertugas di Balai Polis Kuah, Langkawi ada ketika itu menghadapi pertuduhan meminta suapan RM150 daripada Mohd Asri Bulat.

Permintaan tersebut bagi mengelakkan pesalah, Mohd Asri daripada dikenakan tindakan kerana memiliki air ketum dan sebagai bayaran untuk memulangkan kad pengenalannya.

Kesalahan itu didakwa dilakukan semasa sekatan jalan raya di Jalan Batu Asah, Langkawi antara 11 pagi hingga 12 tengah hari pada 18 Oktober 2012.

Bagi pertuduhan itu, pesalah dituduh mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta yang sama.

Sementara bagi pertuduhan kedua, Sazali didakwa memperoleh suapan RM150 itu daripada Mohd Asri atas dorongan serupa di Restoran Selihah Seafood di Langkawi kira-kira 7 malam pada 18 Oktober 2012.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta yang sama.

Sorotan itu, pada 24 Julai 2016, Hakim Azhar Mokhtar menjatuhi hukuman penjara lapan tahun dan denda RM10,000 bagi setiap satu pertuduhan itu terhadap Sazali dan memerintahkan hukuman penjara itu berjalan secara serentak bermula pada hari berkenaan.

Pendakwaan kes itu dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM A.Hafiizh Abu Bakar manakala tertuduh diwakili Peguam Datuk Naran Singh. - Kedahnews.com

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com