Isu Terowong P. Pinang: Kit Siang, Mahathir Dilanda Sindrom "Bisu"?


Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Lim Kit Siang cukup bingkas memberi komentar jika penyelewengan atau rasuah dikaitkan dengan pemimpin UMNO dan Barisan Nasional.

Namun kedua pemimpin pakatan pembangkang itu tiba-tiba dilanda 'sindrom bisu ' berhubung kes penyelewengan' yang melibatkan kerajaan DAP di Pulau Pinang.

Biasanya Dr. Mahathir begitu cepat membuat komen walaupun perkara itu tidak betul  jika ia membabitkan pihak kerajaan.

"Hipokrasi Pengerusi Pakatan Harapan Dr Mahathir jelas ditunjukkan apabila beliau terus membisu berkaitan bayaran rundingan melampau RM305 juta projek terowong Pulau Pinang," kata penganalisis politik.

Dr Mahathir banyak menempelak kerajaan Persekutuan sambil menyifatkan pemerintahan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai kerajaan kleptokrasi.

Malah tugas utama 'kerajaan Pakatan Harapan' jika ia memerintah ialah memerangi rasuah habis-habisan. Perkara itu ditegaskan oleh  Dr. Mahathir selepas beliau dinobatkan sebagai calon Perdana Menteri.

Sementara itu  Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mohd Puad Zarkashi juga mempersoalkan kenapa pemimpin Pakatan Harapan membisu seribu bahasa walaupun Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berterusan membuat penipuan berhubung pembinaan terowong bawah laut di negeri berkenaan.

Beliau berkata, pada mulanya syarikat Special Purpose Vehicle (SPV) dipilih melaksanakan projek terowong bawah laut  dengan kos RM6.3 bilion.

Menurutnya, apabila pendedahkan dilakukan mendapati syarikat terbabit kurang pengalaman dan modal berbayarnya rendah.

“Guan Eng umum dua syarikat gergasi dari China yang berpengalaman akan menjadi rakan kongsi SPV dengan modal berbayar RM4.6 Bilion.

“Sebaliknya Guan Eng terus membohongi rakyat. Bila disiasat, rakan kongsi sebenar ialah sebuah syarikat pereka fesyen tempatan bernama VOIR Holdings,” katanya.

Mohd Puad berkata, rakan sekutu Guan Eng terus membisu ini termasuk Bar Council, apa yang pasti mereka takut dengan DAP.

“Mereka ini bergantung kepada DAP untuk menjadi Perdana Menteri, Perdana Menteri sementara atau paling bawah ialah wakil rakyat biasa.

“Mana tidaknya, DAP dijangka boleh mempertahankan 37 kerusi Parlimen yang telah dimenangi sebelum ini. Selain itu juga DAP boleh membantu mereka menang di kawasan yang peratus pengundi kaum Cina,” katanya.

Mohd Puad berkata, ini adalah penyebab utama mereka pejam mata berhubung kemungkaran Kerajaan Pulau Pinang yang rasuah, membohongi rakyat, zalim dan ketuanya sendiri terpalit dengan kes mahkamah.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) setakat ini  sudah mengambil keterangan lebih daripada 20 individu bagi melengkapkan siasatan berhubung projek Terowong Dasar Laut Pulau Pinang selain menahan reman beberapa orang penting. - Kedahnews.com

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com