Hanya 24 Peratus Ibu Bapa Periksa Kandungan Gajet Anak


KUALA LUMPUR - Hanya 24 peratus daripada ibu bapa memeriksa kandungan gajet anak-anak mereka yang berusia tiga hingga 17 tahun, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Menurut Rohani, keputusan itu diperoleh daripada 1,165 responden yang terdiri daripada ibu bapa yang mengikuti program sepanjang sambutan Bulan Keluarga Kebangsaan 1Malaysia pada November tahun lepas.

“Hampir 80 peratus ibu bapa didapati membenarkan anak-anak mereka memiliki dan menggunakan gajet. Namun, hanya 15.1 peratus daripada ibu bapa akan melarang penggunaan gajet jika anak mereka melakukan kesalahan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Katanya lagi, survey itu juga mendapati hanya 48 peratus ibu bapa mengehadkan masa penggunaan  gajet  dan 3.7 peratus pula tidak memantau penggunaan gajet anak anak.

Tahun lepas, pihak kementerian telah mengambil inisiatif dengan melaksanakan kempen ‘No Gadget Hour’ bagi memastikan ibu bapa menggunakan masa dengan lebih berkualiti bersama anak-anak berbanding mengutamakan penggunaan gajet. –Bernama

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com