But Kereta Ada Penghawa Dingin, Rupa-Rupanya...


Subang Jaya - Impian tiga lelaki menjadi kaya hasil jualan tenggiling berkecai apabila aktiviti penyeludupan didalangi mereka dibongkar Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan).

Dalam operasi khas kelmarin, sepasukan pegawai Perhilitan bertindak menahan semua suspek dan merampas 57 tenggiling yang dipercayai diburu secara haram di hutan negara ini.

Semua tenggiling itu dianggarkan bernilai RM100,000 mengikut harga pasaran tempatan, namun boleh mencecah hingga tiga kali ganda sekiranya diseludup ke pasaran gelap antarabangsa.

Ketua Pengarah Perhilitan, Datuk Abdul Kadir Abu Hashim berkata, kegiatan itu dibongkar selepas tiga suspek ditahan pegawai penguat kuasa Jabatan Perhilitan dalam operasi khas membanteras penyeludupan tenggiling.

Menurutnya, suspek ditahan di sebuah premis kediaman di Bandar Pinggiran Subang di sini.

“Ketika serbuan dijalankan, suspek baru selesai memunggah guni berisi tenggiling daripada sebuah kenderaan ke dalam kediaman berkenaan.

“Pemeriksaan lanjut mendapati suspek tidak mempunyai permit khas menyimpan semua hidupan liar itu,” katanya.

Kadir berkata, semua 57 tenggiling itu dipercayai diperolehi secara haram dari kawasan sekitar Johor, Melaka dan Negeri Sembilan.

“Tenggiling itu kemudian dihantar ke kediaman yang dijadikan transit sebelum diseludup keluar ke negara jiran.

“Pemeriksaan lanjut turut mendapati kereta digunakan untuk memunggah hidupan liar itu sudah diubah suai. Terdapat penyambungan sistem penghawa dingin yang disambung ke bahagian but kenderaan bagi memastikan tenggiling dibawa hidup ketika dipindah,” katanya.

Menurutnya, semua suspek dibawa ke Balai Polis Kg. Baru Subang di sini, untuk tindakan lanjut.

“Kes akan disiasat mengikut Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Akta 716) dan jika sabit kesalahan mereka boleh dikenakan hukuman denda tidak kurang daripada RM5,000 hingga RM100,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

“Diharapkan orang ramai akan terus memberikan sokongan dan membantu dengan menjadi mata dan telinga Jabatan PERHILITAN melalui penyaluran maklumat, sekali gus melindungi khazanah negara supaya tidak diancam kepupusan,” katanya.

Maklumat boleh disalurkan melalui PERHILITAN Hotline 1- 800-88-5151 (Isnin- Ahad, 8.00 pagi – 6.00 petang) atau e-aduan melalui laman web Jabatan www.wildlife.gov.my.

Sumber: Metro

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com