Tambang Bas Sekolah Dijangka Naik Antara RM10 - RM20 Tahun Depan


ALOR SETAR - Tambang bas sekolah bagi sesi 2018 yang akan bermula Januari depan mungkin akan dinaikkan berikutan peningkatan pelbagai kos yang terpaksa ditampung pengusaha.

Menurut Presiden Gabungan Persatuan Bas Sekolah Malaysia (GPBSM), Mohd Rofik Mohd Yusof berkata, perkara itu tidak dapat dielak berikutan pengusaha terpaksa menampung kos operasi yang tinggi, terutama membabitkan kos baik pulih kenderaan yang semakin meningkat.

"Berikutan harga minyak yang tidak menantu pada masa kini, saya menjangkakan berlaku sedikit peningkatan harga tambang bas sekolah bagi membolehkan pengusaha bas sekolah terus bernafas dan mampu menjalankan perkhidmatan.

"Jadi, kami menjangka akan berlaku kenaikan sebanyak RM10 bagi tambang bas di kawasan luar bandar dan RM20 bagi tambang bas sekolah dalam bandar," katanya yang dipetik BH Online.


Beliau berucap demikian selepas menghadiri Mesyuarat Agung Tahunan Gabungan Persatuan Pengusaha Bas Sekolah Malaysia Kali Ke-6 yang di Dewan Orang Ramai Taman Meru di sini, semalam.

Turut hadir sama, Pengerusi Persatuan Pengusaha Bas Sekolah Bumiputra Ipoh, Rokiah Yeop.

Tambah Mohd Rofik, pengusaha bukan sahaja berdepan dengan peningkatan kos minyak yang tinggi, tetapi kadar semasa baik pulih kenderaan dan alat ganti kenderaan juga dilaporkan meningkat antara 50 hingga 80 peratus.

Jelasnya, ketika ini GPBSM mempunyai seramai 18,890 ahli di seluruh negara dan jumlah dijangka meningkat kepada 20,000 ahli selepas pembaharuan lesen pada hujung tahun ini.

Pada masa sama, Mohd Rofik turut mencadangkan tempoh tamat lesen bas, cukai jalan, Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM) dan insuran diselaraskan kepada setahun untuk memudahkan pengusaha bas, termasuk kenderaan perdagangan lain membuat pembayaran secara serentak.

"Ini kerana tempoh berlainan akan menyukarkan pengusaha dan operasi tergendala, saya tidak menafikan situasi seolah-olah menggalakkan pengusaha membuat kesalahan memandu tanpa cukai jalan kerana mahu atau tidak mahu mereka terpaksa beroperasi," ujarya.

Kata beliau, GPBSM juga berharap supaya polisi yang diperkenalkan oleh pihak berwajib sejak kebelakangan ini boleh diperhalusi oleh pihak yang berkenaan. -Kedahnews.com

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com