Penduduk Yakin MRT Perbaiki Kesejahteraan Hidup

 Penduduk yakin MRT perbaiki kesejahteraan hidup

KAJANG - Pelancaran perkhidmatan fasa dua Transit Aliran Massa (MRT) laluan Semantan-Kajang, Isnin ini, sudah pasti membawa sinar baharu dalam kehidupan penduduk Kajang dan kawasan sekitarnya yang berulang-alik mencari rezeki di ibu negara.

Teruja dan gembira kerana ia dapat memberi kesan kepada kos sara hidup serta keselesaan kepada kehidupan harian... itulah antara reaksi penduduk di sini yang bekerja di ibu kota.

"Lebih banyak jimat duit dan masa jika menggunakan perkhidmatan ini,” demikian menurut seorang pekerja swasta, Kamarulzaman Kamaruddin yang berulang-alik lebih 20 tahun dari rumah di Taman Selamat di sini ke tempat kerja di KL Sentral.

Beliau menjangka mampu berjimat lebih RM200 sebulan serta menjimatkan masa perjalanan lebih dua jam sehari jika menggunakan perkhidmatan MRT.

“Kebiasaannya bila guna kereta, saya membelanjakan kira-kira RM350 sebulan bagi duit minyak dan tol, jumlah itu hanya untuk hari bekerja. Lepas ini, bila naik MRT saya hanya perlu membayar RM128 sebulan bagi perjalanan dari stesen Sungai Jernih ke stesen Muzium Negara,” katanya kepada Bernama ketika ditemui di Stesen Sungai Jernih, di sini.

Pekerja swasta berumur 48 tahun itu berkata penjimatan sebanyak RM222 itu sangat bermakna kepada dirinya dan keluarganya.

Di samping itu, perjalanan sehala dengan MRT dari Stesen Sungai Jernih ke Stesen Muzium Negara kira-kira 40 minit sahaja berbanding kira-kira dua jam sekiranya menggunakan kereta, katanya.

Tinjauan Bernama di Kajang hari ini, mendapati rata-rata masyarakat di sini tidak sabar hendak menggunakan perkhidmatan tren tersebut dan berterima kasih kepada kerajaan kerana mewujudkan sebuah perkhidmatan pengangkutan yang yang bakal meringankan beban kehidupan harian mereka.

Penduduk Kajang yang bekerja di ibu kota terpaksa  berhadapan dengan masalah kesesakan lalu lintas yang kadang-kala memakan masa antara sejam sehingga lebih dua jam sedangkan jarak antara Kuala Lumpur dan Kajang hanyalah 30km yang sepatutnya memakan masa kurang daripada 40 minit.

“Saya tidak sabar untuk menggunakan perkhidmatan MRT untuk ke tempat kerja, lagipun pada usia ini saya sudah tidak larat untuk memandu lama-lama. Saya bersyukur sangat kerana ada stesen MRT yang berdekatan tempat kerja saya,” kata Kamarulzaman.

Beliau, yang turut meninjau di stesen itu hari ini, berhasrat menggunakan wang penjimatan lebih RM200 sebulan itu untuk dikumpulkan agar boleh digunakan untuk tujuan membawa keluarga melancong.

“Bila guna MRT nanti, saya boleh luangkan masa untuk menghantar anak ke sekolah sebelum saya pergi kerja. Sebelum ini, isteri saya terpaksa uruskan hal tersebut,” katanya.

Bagi pekerja swasta, Siti Norbayah Jamil, 31, mengharapkan kemudahan MRT laluan Semantan-Kajang yang akan dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 17 Julai ini dapat meredakan kesesakan trafik sedia ada khususnya di jalan-jalan utama.

"Jika MRT menjadi pilihan kebanyakan masyarakat Kajang, saya percaya ia sedikit sebanyak membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas di sini yang kritikal terutama pada waktu puncak ekoran populasi di Kajang kian bertambah.

"Selain mengurangkan kesesakan, ia juga menjimatkan masa dan mengurangkan tekanan akibat berada terlalu lama di atas jalan," katanya.

Aliza Yasmin Shahbudin, 20, yang menuntut jurusan mekanikal dan kejuruteraan elektrik di Yayasan Pelajaran MARA di Beranang, di sini, berkata kemudahan MRT itu memberi kelegaan buatnya apabila perjalanannya pulang ke rumahnya di Taman Maluri, Cheras semakin mudah dan cepat.

“Selama ini saya menaiki komuter di Kajang dan turun di KL Sentral, kemudiannya saya naik tren aliran lain dan menggunakan bas untuk sampai di rumah, di Maluri, Cheras. Keadaan ini memakan masa yang panjang sehingga pernah memakan masa hampir tiga jam.

“Saya sangat teruja bila dapat tahu ada perjalanan secara terus dari stesen MRT di Kajang ke stesen MRT Maluri, lepas ini perjalanan menjadi lebih mudah kerana tidak perlu bertukar-tukar pengangkutan awam, kata Aliza yang kerap ke ibu negara bagi mendapatkan bahan rujukan berbahasa Jepun.

Projek MRT itu turut mendapat reaksi positif daripada peniaga berhampiran stesen dengan pengurus sate terkemuka di sini, Sardi Salim ,berkata pengangkutan itu memudahkan warga tempatan dan pelancong untuk berkunjung ke restorannya tanpa memandu dan memikirkan masalah kekurangan ruang parkir.

"Saya yakin kemudahan ini sedikit sebanyak akan membantu melonjakkan jualan perniagaan kami yang bermula sejak 1992," katanya yang kedainya berdepan dengan Stesen Stadium.

Pembukaan fasa kedua laluan Semantan-Kajang sepanjang 30km, ini akan melengkapkan Laluan Sungai Buloh-Kajang (Laluan SBK) sepanjang 51km dengan melalui kawasan berpopulasi tinggi seperti Kajang dan Cheras serta destinasi popular pelancong seperti Muzium Negara dan Pasar Seni. - Bernama

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com