Anwar Tolak Jawatan PM, Mahathir Ada Peluang?


KUALA LUMPUR - Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim  memutuskan untuk menolak jawatan Perdana Menteri jika Pakatan Harapan (PH) memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-
14).

Keputusan itu diambil bagi memberi tumpuan sepenuhnya kepada persediaan menghadapi PRU berkenaan.

Anwar berkata, perhatian seharusnya tertumpu ke arah memenangkan calon PH pada PRU-14, manakala isu lain termasuk perebutan kuasa, kedudukan dan keterlanjuran kata kurang sopan dalam kalangan pimpinan tidak sepatutnya dibenarkan.

"Dan terkait dengan gesaan untuk menumpukan perhatian sepenuhnya kepada PRU, maka saya memilih untuk tidak menawarkan diri selaku calon Perdana Menteri.

"Pergeseran sedemikian melelahkan kerana keputusan adalah di tangan rakyat dalam PRU.

"Adalah diharapkan supaya segala tenaga dan ikhtiar kita tertumpu kepada pengukuhan jentera dan menarik dukungan rakyat," katanya dalam kenyataan semalam.

 Pembangkang dilihat terus bertelagah dalam isu siapa layak menjadi Perdana Menteri Ke-7.

Awal bulan lalu Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan kesediaan untuk mempertimbangkan kembali memegang jawatan Perdana Menteri ketika PKR yang mendapat sokongan DAP mahukan Anwar menduduki jawatan berkenaan.

Dalam kenyataan sama, Anwar berkata, PH perlu mengekalkan tradisi musyawarah dan konsensus seperti mana pengalaman pakatan pembangkang sebelum ini.

Beliau berkata, semua ketua parti mempunyai kedudukan yang sama, dengan pengerusi hanya sebagai penyelaras, manakala segala persiapan dan agenda mesyuarat dikendali oleh sekretariat bersama mewakili semua parti.

 "Adapun usul PPBM untuk merombak struktur PH dengan pimpinan utama parti berkenaan menguasai jawatan Pengerusi dan Presiden dalam struktur baru PH dikhuatiri akan merombak kerangka PH menjadikannya mirip BN.

"Maka kesediaan semua pihak dalam PH untuk meneliti semula dan meminda cadangan berkenaan dengan mengekalkan muafakat asal PH adalah dialu-alukan," katanya.

Sumber:  Berita Harian

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com