Walau Tanpa PAS, Pakatan Harapan Mampu Kalahkan BN - Khalid Samad


Pakatan Harapan mampu menumbangkan BN pada pilihan raya umum yang akan datang walaupun tanpa PAS, kata Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (PAN), Khalid Samad.

Ini kerana, kata beliau yang juga adalah ahli parlimen Shah Alam, PAN dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mampu membawa undi yang mencukupi untuk mengalahkan BN.

Beliau mengandaikan ini berdasarkan pengiraan kasar, dengan anggapan bahawa pembangkang yang diwakili oleh Pakatan Rakyat pada tahun 2013 mendapat 50,000 undi, manakala BN pula meraih 45,000 undi.

Berdasarkan angka-angka ini, Khalid berkata, pada pilihan raya akan datang, Pakatan Harapan akan kekurangan kira-kira 7,000 undi daripada PAS.

Walau bagaimanapun, katanya, parti serpihan PAS, PAN mampu membantu membawa 3000 undi, dan PPBM pula akan membawa lebih 3500 undi daripada Umno.

Ini akan menjadikan Pakatan Harapan mendapat 46,500 undi, berbanding BN - 41,500 undi dan PAS 7,000 undi.

“Berdasarkan anggaran mudah di atas, maka calon Pakatan Harapan masih boleh menang hasil dari kewujudan PAN dan PPBM.

“Ini adalah kerana kesan kewujudan mereka adalah pertambahan undi pada Pakatan Harapan dan pengurangan undi pada PAS dan Umno/BN,” katanya.

Namun katanya, berdasarkan anggaran seperti di atas, Umno/BN juga mampu menang sekiranya undi PAS beralih menyokong calon Umno/BN.

Bagaimanapun Khalid berkata, jika ini berlaku, majoriti pengundi PAS akan sama ada memboikot pilihan raya itu atau mengundi calon Pakatan Harapan sebaliknya.

“Maka keunggulan kerjasama Pakatan Harapan dan PPBM adalah ia menggabungkan empat parti yang mempunyai sokongan tersendiri,” katanya.

BN memenangi pilihan raya umum lalu dengan menawan 133 kerusi di Parlimen, tetapi hanya mendapat 47 peratus undi popular.

Sebaliknya pembangkang mendapat 51 peratus undi popular 2013, tetapi hanya mampu memenangi 88 kerusi parlimen.

Pengkritik berkata ini adalah disebabkan oleh pengagihan pengundi yang tidak seimbang, dengan setiap kerusi di bandar hanya menyamai dua atau lebih kerusi luar bandar.

Sumber: Malaysiakini

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com