Walau Main Dengan P. Pinang, KFA Tetap Rai Kejayaan Anak Kedah


ALOR SETAR – Walaupun bermain untuk Pulau Pinang, namun Kedah turut berbangga dengan kejayaan Mohd. Faiz Subri merangkul Anugerah Puskas Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) 2016.

Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) dikatakan bercadang mahu meraikan kejayaan anak kelahiran Kedah ini.

“Ini kemenangan yang sangat bermakna buat negeri ini dan apa yang diperolehi oleh Mohd Faiz itu telah membuktikan kemampuan pemain kita untuk mencatat nama di peringkat antarabangsa.

“Ini satu lagi kebanggaan buat Kedah dan seluruh rakyat negeri ini termasuk saya amat berbangga dengan pencapaiannya,” kata Setiausaha Kehormat KFA, Datuk Aminuddin Omar.

Namun beliau berkata majlis bagi meraikannya bergantung kepada jadual pemain itu dan pelepasan oleh majikannya iaitu Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang.

“Kami merancang untuk mengadakan majlis meraikan Mohd. Faiz pada lusa, namun ia bergantung kepada keadaan dan masa kelapangan pemain itu.

“Seperti yang diumumkan sebelum ini, Presiden KFA, Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanipah ingin memberi sumbangan kepada Faiz sebelum dia berangkat ke Zurich lagi.

“Namun atas faktor kekangan masa dan jadual, dia tidak dapat menghadiri program tersebut, lalu menteri besar memutuskan untuk mengadakan majlis berkenaan pada Khamis ini.

“Ini adalah tanda sokongan moral kami kepada Mohd Faiz. Walaupun dia bermain dengan pasukan Pulau Pinang, dia tetap anak jati Kedah dan apa yang dilakukan adalah untuk Malaysia seluruhnya,” kata Aminuddin.

Sementara itu peminat bola sepak Kedah yang ditemui turut berbangga dengan kejayaan Mohd Faiz.

Razak Kamal, 29, berkata beliau sudah menjangka Mohd. Faiz akan menang anugerah itu.

“Jaringannya sangat cantik dan sememangnya layak untuk menang,” katanya.

Sarida Arshad, 33, berkata beliau berharap Mohd Faiz dapat menghasilkan lebih banyak gol seperti itu di masa depan.

Azhar Mat, 45, pula berhasrat untuk menyambut Mohd Faiz apabila kembali ke kampungnya.

“Dia banggakan Kedah dan negara. Saya nak ucapkan terima kasih kepadanya nanti,” katanya. – BERNAMA

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com