Abdul Hadi Mohon Bahas RUU 355 Pada Sesi Dewan Akan Datang


KUALA LUMPUR – Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam membawa usul Rang Undang-Undang Persendirian iaitu Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah)(Pindaan) 2016 di Dewan Rakyat.

Ia bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau dikenali Akta 355.

Bagaimanapun, anggota Parlimen Marang itu memohon huraian mengenainya dibuat pada sesi persidangan dewan akan datang memandangkan cadangan pindaan itu memerlukan pemahaman yang jelas serta masih ada kekeliruan dan polemik mengenainya dalam kalangan pelbagai pihak.

Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang mempengerusikan sidang Dewan Rakyat memberitahu dewan bahawa apa yang dibentangkan Abdul Hadi itu hanya usul dan belum sampai ke peringkat untuk bacaan kali pertama, sambil menyatakan bahawa proses ke arah itu masih panjang.

Beliau mengizinkan usul itu disambung pada sidang Dewan Rakyat akan datang.

Dalam usul berkenaan, Abdul Hadi berkata pindaan yang ingin dilakukan terhadap akta berkenaan melibatkan hukuman maksimum dinaikkan kepada 30 tahun penjara, denda sehingga RM100,000 dan 100 kali sebatan.

“Walaupun rang undang-undang ini khusus bagi penganut Islam sahaja, berkait dengan kuasa raja-raja, namun masih ada pertikaian dan perbahasan yang hangat. Maka saya pohon untuk membuat huraian pada sesi (mesyuarat dewan) akan datang selaras dengan Peraturan Mesyuarat 15(5),” katanya.

Beberapa anggota Parlimen bangun meminta kerajaan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk membincangkan usul berkenaan selain ingin mengetahui bila ia akan dibentangkan untuk bacaan kali pertama.

Pandikar Amin berkata untuk memahami proses rang undang-undang persendirian itu, beberapa peraturan mesyuarat perlu diteliti dan menjelaskan mengenai prosedur biasa pembentangan sesuatu usul sebelum ia diangkat menjadi rang undang-undang.

“Apabila sudah buat keputusan yang mana sekiranya majlis (anggota dewan) mengizinkan rang undang-undang itu, barulah ia dicap, bermakna apabila dicap barulah sudah sah ia dibaca kali pertama.

“Tapi ia belum lagi berakhir di situ kerana rang undang-undang yang telah dicap itu diagih dalam dewan dan akan diangkat kepada menteri yang bertanggungjawab untuk menteri berkenaan membuat satu penyata.

“Apabila menteri membuat penyata dan diangkat di dalam dewan baru ada perbahasan lagi, selepas itu baru nanti diangkat ke bacaan kedua, panjang lagi prosesnya,” katanya.

Pandikar berkata persepsi berkaitan usul itu timbul berikutan laporan berita tidak tepat mengenainya kerana tidak memahami proses tersebut.

Pada Mei lalu, Abdul Hadi membentangkan usul yang sama namun ia dibentang sekali lagi, kali ini selepas dipinda susulan perjumpaan dan taklimat mengenainya diadakan dengan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Selasa lalu. – BERNAMA

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com