KPM Kaji, Cadang UPSR Diganti Dengan PBS


KUALA NERANG - Kementerian Pendidikan kini merancang menggantikan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dengan pentaksiran berasaskan sekolah (PBS) dan kajian itu sudah pun di peringkat akhir.

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, kini sudah sampai masanya sistem pembelajaran yang berorientasikan peperiksaan yang dilakukan sekarang dikaji semula bagi menilai kejayaan seseorang pelajar itu.

“Sebenarnya pada zaman sekarang, kita bukan lagi melihat keputusan peperiksaan tetapi nak tengok pencapaian sebenar murid itu. Kini kita hanya menumpukan 100 peratus pencapaian murid berdasarkan peperiksaan mereka.

“Melalui PBS yang akan dilaksanakan nanti pelajar hanya dinilai 50 peratus dalam akademik dan 50 peratus lagi dinilai oleh pihak sekolah seperti kedatangan, kokurikulum dan sikap pelajar itu di sekolah,” katanya semasa Majlis Penyerahan Masjid Pulau Kijang, di sini, semalam.

Menurut Mahdzir, sebelum itu pihaknya akan berjumpa dengan pelbagai pihak termasuk guru, ibu bapa dan persatuan sebelum keputusan UPSR digantikan dengan sistem peperiksaan yang baru.

"Selepas mendapat maklum balas dari pihak berkenaan baharulah kementeriannya akan memutuskan kaedah lain untuk menilai pencapaian murid Tahun Enam.

“Kaedah itu bertujuan mengurangkan tekanan kepada pelajar dan ibu bapa yang terpaksa menekankan keputusan  cemerlang kepada anak-anak mereka dalam usia yang muda. Demi mengejar keputusan 6A ibu bapa terpaksa menghantar anak mereka ke pusat tuisyen bagi mendapat keputusan cemerlang.

“Ini sudah pasti menimbulkan masalah dan juga tekanan kepada ibu bapa serta pelajar. Di negara maju peperiksaan hanya wujud di peringkat atas sahaja.

"Oleh itu adalah sangat sesuai sistem peperiksaan yang dilakukan sekarang perlu diganti,” katanya.

Bagaimanapun bagi melayakkan pelajar itu ke asrama penuh pula, pihaknya akan mewujudkan peperiksaan secara one off dan tidak membebankan seperti hari ini.

"Pihak kementerian juga akan membuat kajian dan mungkin model Pentaksiran Tingkatan 3 akan diguna pakai kepada pelajar Tahun Enam nanti.

"Jika semua pihak bersetuju dengan PBS itu pihaknya akan menggantikan sistem itu secepat mungkin,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

No comments:

AddThis

| Copyright © 2013 KedahNews.com